Miksi tarvitaan LEI-tunnus?

Legal Entity Identifier (LEI) -tunnuksia tarvitaan avoimempien rahoitusmarkkinoiden varmistamiseksi. Aloite sai alkunsa vuoden 2008 maailmanlaajuisen finanssikriisin jälkeen, ja sen tarkoituksena on ennaltaehkäistä yhtä vakavia maailmanlaajuisia taloudellisia häiriöitä tulevaisuudessa. LEI-tunnus on nykyään välttämätön nykyisessä rahoitusjärjestelmässä toimiville oikeushenkilöille. Yrityksen LEI-tietue sisältää julkisia tietoja, jotka ovat saatavilla kansainvälisestä tietokannasta.


Miksi LEI-tunnus luotiin?

G20-maat kehittivät kansainvälisen LEI-järjestelmän (GLEIS) vuonna 2011 vastauksena vuoden 2008 maailmanlaajuiseen finanssikriisiin. Tarve avoimemman rahoitusjärjestelmän luomiseen tuli silloin selväksi.

Legal Entity Identifier, lyhyemmin LEI, on yksilöllinen numerosarja, jota kutsutaan myös tunnukseksi. Sen avulla voidaan tunnistaa mikä tahansa organisaatio tai oikeushenkilö kansainvälisestä tietokannasta. LEI-tunnus on 20 kirjaimen ja numeron yhdistelmä.

Aivan kuten kaikilla kansalaisilla on jonkinlainen kansallinen henkilötunniste, yrityksilläkin on nykyisin oltava kansainvälinen tunniste.


Mikä on LEI-tunnuksen tarkoitus?

LEI-tunnuksen tarkoitus on yksinkertainen: sen avulla voi tunnistaa oikeushenkilöt maksutta maailmanlaajuisesti saatavilla olevasta tietokannasta. Tämä lisää kansainvälisten transaktioiden turvallisuutta, nopeuttaa asiakkaaseen tutustumista (Know Your Customer, KYC) ja lisää läpinäkyvyyttä koko maailmanlaajuisessa rahoitusjärjestelmässä.

Yrityksen LEI-tietue sisältää julkisia tietoja, kuten yrityksen nimen, osoitteen, rekisteröintipaikan ja sen, onko yritys sivuliike vai toisen emoyhtiön omistuksessa. Pääset tietokantaan käyttämällä LEI Rekisterin hakutyökalua.


Mitä tapahtuu, jos en uusi LEI-tunnustani? 

LEI on ISO-standardi, ja sitä vaaditaan ensisijaisesti kaikilta oikeushenkilöiltä, jotka suorittavat rahoitustapahtumia tai toimivat nykyisessä rahoitusjärjestelmässä, erityisesti Yhdysvalloissa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa tai EU:ssa.

Sanonta ”No LEI, no trade” puhuu puolestaan: Ei LEI-tunnusta, ei kauppoja. Kauppoja ei voida solmia ilman LEI-tunnusta.

Tällä hetkellä LEI-tunnuksen todennäköisimmin tarvitsevat oikeushenkilöt ovat rahoituslaitoksia, kuten välitysliikkeitä, pankkeja, sijoitus- ja vakuutusyhtiöitä sekä luotto-osuuskuntia. Yksityishenkilöiltä ei vaadita sellaista tällä hetkellä.

LEI-tunnuksen avulla varmistat, että yrityksesi noudattaa 184 kansainvälistä säädöstä, jotka edellyttävät LEI-tunnuksen käyttöä kaikkialla maailmassa, mikä jo itsessään auttaa virtaviivaistamaan asiointia eri rahoituslaitosten kanssa.

Lue lisää siitä, kuka tarvitsee LEI-tunnuksen, tästä.


Kuinka voin hankkia LEI-tunnuksen?

G20-konseptin muodostamisen jälkeen Finanssimarkkinoiden vakauden valvontaryhmä (Financial Stability Board, FSB) nimitti uuden voittoa tavoittelemattoman organisaation, Global Legal Entity Identifier Foundation -säätiön (GLEIF), valvomaan sitä. Säätiö ei myönnä tunnuksia; niiden myöntämisestä vastaa julkisten ja yksityisten yritysten verkosto, joka muodostuu paikallisista toimintayksiköistä (LOU). LEI-tunnuksen saamiseksi on myös otettava yhteyttä LEI-rekisteröintiasiamieheen.

Tehtävämme on antaa sinulle tietoja LEI-tunnuksista, käsitellä tietoja ja hallinnoida LOU-yksiköiden ja oikeushenkilöiden välistä viestintää. Ymmärrämme aikasi arvon, ja olemmekin tehneet paljon työtä kehittyäksemme nopeimmaksi LEI-palveluntarjoajaksi.


Tärkeimmät seikat

  • Kansainvälinen LEI-järjestelmä luotiin luotettavaksi tietolähteeksi, joka tarjoaa yksilölliset tunnisteet kaikille kansainvälisissä rahoitustapahtumissa mukana oleville oikeushenkilöille.
  • Oikeushenkilöt tarvitsevat LEI-tunnuksen, ja se hankitaan virallisen LEI-rekisteröintiasiamiehen kautta.
  • Julkinen LEI-tietokanta on ilmainen ja tarjoaa todennettuja tietoja vastapuolista.
  • “No LEI, no trade.”

Hanki LEI-tunnuksesi jo tänään

49€ vuodessa

Hakemuksen tekemiseen menee vain muutama minuutti.

Hae tästä